מחקר שבוצע ע"י דר' עמית קני ופרופ' ארנון בנטור מהמכון הלאומי לחקר הבנייה בטכניון, המשתלב במגמה העולמית בתחום תעשיית הצמנט והבטון למעבר להרכבים המכילים כמות קטנה ככל האפשר של קלינקר מצמנט פורטלנד, כתוצאה של שיקולים כלכליים ואקולוגיים, והחלפתו בתוספים כדוגמת אפר פחם.
המחקר עסק באפיון התנהגות של סוגים שונים של אפר פחם בבטונים העשויים מצמנט מסוג CEM I ו- CEM II, במטרה לבחון את היעילות, במונחי חוזק וקיים, של אפר הפחם המשולב בבטון עצמו כמרכיב נפרד ולברר האם השימוש בצמנטים מעורבים מקטין את יעילות האפר בבטון.
הניסויים כללו אפיון של תערובות בטון עם תכולות שונות של צמנט ותוספות של אפר פחם מרחף, וכן גם תכולות דומות לאפר של מלאן אבן גיר בעל פילוג חלקיקים דומה כדי לאפיין אפקטים כימיים ופיזיקליים (אפקט מלאן). במקביל נבחנו גם תערובות מלט להגדרת אקטיביות פוצולנית כמקובל בתקנים. הבדיקות כללו חוזק ופרמטרים של קיים שנקבעו באמצעות מבחני חדירה למים ואוויר.
התוצאות בעבודה זו מאששות מסקנות של בדיקות קודמות המראות שניתן להפיק מאפר פחם בבטון עם צמנט CEM II יעילות שאינה נופלת מזו המתקבלת במערכת צמנט CEM I ולעיתים אף עולה עליה. יתר על כן, הוספת אפר פחם מייעלת את ההידרציה של הקלינקר ותורמת בדיעבד, באמצעות הקטנת מרכיב הקלינקר בצמנט ובבטון, להפחתת פליטת CO
2 הנגרמת בייצור הקלינקר.
מהמחקר עולה כי הבדיקה התקנית של אקטיביות פוצולנית של האפר אינה מספקת לחיזוי התנהגותו בבטון וכי יש צורך בפיתוח שיטות פשוטות לאפיון ישיר של השפעת האפר על הבטון.
לעיון ב
דו"ח מסכם